SEFERIAN Eduardo (1926-2015)

timthumbS-a născut în România la data de  28 mai 1926  iar în anul 1948 a plecat în America de Sud.

A fost un prosper om de afaceri dar nu și-a uitat nici o clipă originile astfel că a contribuit, de-a lungul timpului, cu mari sume de bani la ajutorarea Armeniei, Karabagh-ului și altor instituții culturale.

Iată ce  scrie site-ul Cărții șoaptelor :

Eduardo Seferian este unul din eroii “Cărții șoaptelor”. Cititorii l-au intâlnit în nava comandată de Onik Tokatlian în drumul ei de la Constanța la Marsilia. Eduardo Seferian era un tânăr abia ieșit din adolescență. Astăzi, la cei 85 de ani ai săi, Eduardo Seferian este un patriarh al comunității armene din Buenos Aires. Este un om de afaceri de succes, un binefăcător al comunitătii (a finanțat , printre altele, Ambasada Armeniei din Argentina, contructia unei sali de spectacole de 400 de locuri, functionarea postului de radio “Komitas” din Montevideo, precum si o seama de proiecte in Republica Armenia.) Eduardo Seferian vorbeste o limba romana de o claritate de cristal și este unul dintre cititorii “Cărții șoaptelor”.

Întreaga activitate a lui Eduardo Seferian a fost apreciată şi recompensată, de-a lungul timpului, prin Enciclice Patriarhale de Întîistătătorii Bisericii Armene:  Catolicosul Patriarh Vasken I Balgian, Catolicosul Patriarh Karekin I Sarkissian şi actualul Patriarh Catolicos Karekin II Nersessian.

Un apropiat al lui Eduardo Seferian a fost Arhim. Dr. Zareh Baronian care l-a vizitat în Argentina de cîteva ori, de-a lungul anilor, și a fost prezent la aniversarea sa de 85 de ani alături de preşedintele Gharabagh-ului Dl. Bago Sahaghian şi I.P.S. Arhiepiscop al Gharabagh-ului Barchev Mardirosian, precum şi ambasadorul  Armeniei la Buenos  Aires, Excelenţa Sa, Vladimir Karmirshalyan. Au fost prezenţi de asemenea membri ai comunităţii armene, membri ai corpului diplomatic, sora şi nepotul celui sărbătorit, domnul George Vartbaronian.