GRIGORIAN Tigran ( 1920-2007 )

 

plic-4-fila-4
S-a nascut la Constantinopol intr-o familie de intelectuali. Tatal profesor de franceza la Liceul Central din Constantinopol, mama violonista intr-un quartet armenesc.
Dupa nasterea lui Tigran, familia paraseste Constantinopolul de teama continuarii genocidului si se stabileste la Paris, iar in 1929 se muta la Bucuresti.
Tigran care incepuse scoala la Paris continua studiile primare la Scoala armeana din Bucuresti pina in clasa a V-a cind intra la Scoala Evanghelica Germana din Bucuresti pe care o absolva in pozitia a 3-a
In  anul 1939  intra la IISEP (ASE) Bucuresti sectia comert, absolvind in anul 1944.
Dupa razboi Tigran  se angajeaza in activitatea obsteasca a comunitatii armene din Romania, fiind presedintele tineretului armean si apoi redactor sef a publicatiei Nor Ghiank.
Stapineste la perfectie limbilie franceza, germana, engleza, armeana, rusa si are o vasta cultura generala ceea ce il face sa fie selectionat pentru a lucra in cadrul Ministerului Comertului Exterior si apoi in structurile diplomatiei romanesti.
In paralel cu activitatea profesionala Tigran a continuat in permanenta sa aiba o activitate in cadrul comunitatii armene.
In toata activitatea lui Tigran a pus pe plan egal profesia pe care a exercitat-o si tot ce putea face pentru Armenia si arrmenii din Romania, refuzind chiar  romanizarea numelui pentru avansarea in activitate.
Incepind din anul 1973 a inceput  sa lucreze efectiv la lucrarea “Istoria si cultura poporului armean”care vede lumina tiparului in 1993 ca apoi in 1995 sa fie incununata cu PREMIUL ACADEMIEI ROMANE sectiunea istorie  “Dimitrie Onciul”.
In prefata lucrarii Profesor Dr. Arh. Gheorghe Curinschi-Vorona spune: “Autorul cartii Istoria si cultura poporului armean se situeazza in pozitia unui veritabil armenolog….Autorul lucrarii tinde, poate ca manifestare a modestiei, sa ramina in umbra temei tratate, dar este foarte greu pentru cititor de a eluda sau a nu recunoaste faptul ca opera este produsul unei indelungate munci de acumulare, probabil de o viata intreaga, rodul unei indelungate si profunde meditatii, al unui remarcabil spirit de selectie si sinteza.
S-a stins la virsta de 87 de ani raminind toata viata lui un profund patriot roman si armean